Off!

Blir att rida imorgon istället. Har varit off idag och har även varit hos en kompis. Har planerat hela dagen i morgon och ska verkligen hålla på med Rasmus imorgon! Börja satsa på honom nu ;)
 

Bloglovin!

 Följ min blogg med Bloglovin
 
 
Följ mig på bloglovin så blir det lättare att läsa alla inlägg!
 

Svar på tal!

Anonym

Asså shettisar ska inte ha gummiband eller inspänningstyglar!! Dem är inte gjorde för det och kan få ont i nacken!!!!


 

Fick precis denna kommentaren som är här ovan. Vadå få ont i nacken? Jag spänner inte in den hårt ens. Sånna hästar som ryttarn rider rollkür på får ont i nacken. Ingen häst får ont i nacken om man inte spänner in inspänningen hårt. Eller om det är te.x graman, drar i tygeln hela tiden. Alla hästar, allt från shettis till Halvblod och till nordsvensk och Trakhner kan ha inspänningar om man sätter fast dem rätt och ej använder det på fel sätt. Och om jag då, använder det max 2 gånger i veckan och har den löst, tror jag inte att Rasmus tar någon skada. Och dem tar inte skada av det om man gör det på rätt sätt!

 


Klättring bygger ryggmuskler!

Klättring bygger ryggmuskler


Jag har en fråga om hur jag bygger upp muskulaturen runt rygg, kors och rumpa på min häst. Hon är fint musklad över hals, bog och mage. Lite till över ryggen skulle behövas, och lite mer över korset och rumpan. Hon är ett 18-årigt arabsto och är väldigt pigg för sin ålder. Finns det något speciellt foder för att få henne att bygga muskler lättare - eller finns det bra ridövningar?

Helena Perssons svar:

 

Hej!
   
Det är ganska vanligt att arabhästar är väldigt slanka. De kräver ofta lite mer mat än en halvblodshäst, bara för att hålla hullet. För att muskla behövs både fett och proteiner. Det finns ju till exempel i havre, men en häst som redan är väldigt pigg kanske man inte vill ge för mycket energi. Det finns färdigfoder som inte innehåller havre men som ändå ger fett och protein. Man kan till exempel ge ett foder för avelsston, som innehåller mycket sådant. 
Man kan också byta ut lite av havren mot korn och ge lucern, som är lite som ett jättenäringsrikt hö. Rena proteinfoder finns också. Om du åker till en foderbutik kan de säkert hjälpa dig med förslag. 
  
Träningsmässigt är det viktigt att hästen går i rätt form, det vill säga går "på tygeln" och arbetar med en rund och avslappnad rygg. Att klättra i backar är jättebra om du har tillgång till det i naturen. Då brukar hästen också sänka huvudet och arbeta rätt med ryggen av sig självt.
   
Lycka till!

Källa: Hippson.se

 

 


 

Tycker det är ett bra tips! Det är även därför jag använder gummibandet lite då och då på Rasmus för att han ska  kunna bygga ryggmuskler. Sen så brukar jag tömköra i backarna här hemma. Jätte bra att göra!

 


Schema!

Uppdaterade inte igår för hände inget inom ridväg. Men här kommer schemat inför helgen!
 
Fredag:

Ska rida Rasmus. Bara skritta honom och ha på gummibandet lite. Inget ansträngande alls!
 
Lördag:

Ska bara longera av honom i skritt och trav för att få honom avbusad
 
Söndag:

Ut och springa med honom i skogen. Få honom ännu mer avbusad.
 
Det är helgens schema!
 

Rasmus 27/11

Idag var Maja här och vi löshoppade Rasmus. Han hoppade jätte bra som han brukar! Maja ledde honom medans jag byggde fram en massa saker. Hon både skrittade och travade honom så han skulle vara igång tills hoppningen. Sen när vi började hoppa hoppade han upp sig bra och han är faktiskt riktigt försiktig med frambenen när han hoppar för det mesta. Sen höjde vi lite till och han hoppade bättre. Sen hoppade han över en grind också. Till slut hoppade han ett hinder på 75 cm kanske. Han är världens bästa hopp shettis! ;) 
 
När jag hoppade Ronja igår kommer upp på sofiesdagbok.blogg.se
 

Kvarnagården idag!

Ska hoppa Ronja idag. Längtar! Men eftersom jag inte är i skolan idag så hinner jag fixa med Rasmus. Han fick vila igår också. Så ska kolla om jag kan ta och rida honom lite sen. Nu ska jag ut och mocka.
 

Ny blogg!

Jag har gjort en ny blogg där jag bloggar om storhästarna och kvarna mycket mer. Den heter
www.sofiesdagbok.blogg.se

Hästskötare hela dagen!

Då har jag varit hästskötare fram till kl 2 idag. Maja skulle ju som sagt tävla och vi hade jätte kul. Maja tävlade kl 9.20 i dressyren och 12,40 typ o hoppningen. Jag knoppade 2 hästar. Filip och Foxxy. Dem som skulle rida blev jätte nöjda och jag också! Sen så hjälpte jag till att leda en häst, hjälpa en lite på framridningen, hjälpa 5 st att hoppa upp och lite annat sånt. Tog lite bilder också men har inte försökt att sätta in dem på datorn sen för hitar inte min sladd. Nu ska jag ut till Rasmus och gå lite med honom i skogen och pyssla om honom helt allmänt! :D
 

Putsa putsa putsa..

Sitter och putsar mitt svarta aachen träns. Maja ska tävla med det imorgon. Ska gå upp halv 7 så jag kommer ha mycket tid på mig då jag ska fixa ett träns och knoppa hela Filips man. Maja startar 9.20 och hon måste rida fram minst 20-30 min innan. Inte för länge då han ska hoppa senare på dagen. Får säkert fixa några knoppar imellan. Han måste ju vara jätte fin ponnyn när han ska tävla. Maja är den enda som ska tävla Filip vilket är lite tur. Jag ska iaf agera hästskötare och gå banan med Maja och lite så. Är faktiskt riktigt taggad! Ska även ta massa bilder på Maja och Filip när hon rider. Det lovar jag. Men jag hör av mig imorgon!
 

Vila!

Idag har Rasmus fått vila och jag fått pusta ut från hästandet. Imorgon blir det en promenad i skogen och förmodligen lite barbacka ridning. Kommer nog bli ut vid Lärkplanteringen sen in på grusvägen mot en annan gård som heter Skygge. Sen tillbaka. Blir bara en 30 minuters runda men det räcker gott och väl för att vara utsträckt tills Söndag. Kanske ska till en kompis som ska tävla imorgon också så det blir på grund av det lite kortare tid att vara ute med honom. Det får vi se imorgon. 
 

Innan ridning- kvällsgöra

Jag har några saker jag alltid gör innan jag rider och på kvällen. Innan jag rider:
1: Borsta igenom honom
2: Rykta igenom med ryktborste + ryktskrapa
3: Kratsa hovarna och kolla strålen
4: Borsta igenom manen och pannluggen
5: Spruta i pälsglans om det behövs i svansen
6: Borsta igenom svansen
7: Sadla/lägga på tömkörningsgjorden.
8: Tränsa
 
Det är väl det jag gör på dagen. På kvällen är det helt annat!
 
1: Ta ut honom i gången och lägga på fleece täcket.
2: Mocka om det behövs
3: Borsta igenom
4: Kratsa hovarna om det behövs
5: Kolla igenom karlederna
6: Pussa honom och ge honom lite havre i handen sen in i boxen.
 
Det är mina dags och kvälls scheman. Rätt bra schema! :D
 

Rasmus 22/11

Longerade Rasmus här nu ikväll och det gick SUPER! Spände in honom med gummisnodden lite grann och det gick jättebra fast det bara var andra gången. Blev mycket skritt och trav och bara lite galopp. Han arbetade bra och höjde faktiskt ryggen lite ibland! Är nöjd med honom!

Ut och longera

Ska snart ut och longera lilla Rasmus. Ska sätta på gummibandet lite så han arbetar bra. Tack Ponnysanning för att ni la ut mitt * skvaller * :D Har 17 unika utan att ha skrivit något! 6 till så blir det besöksrekord igen. Så tipsa alla om att gå in här.
 

Rasmus 21/11

Tog och tömkörde Rasmus idag och det gick jätte bra! Hade hans bruna träns med två delade bettet och han gick bra för att var första gången han går med det. Spände in honom lite granna så han arbetade. Blev mycket skritt på raka spår sen lite trav. Han gick bra och han brydde sig inte om det nya bettet. Kommer fortsätta att använda det! Tog bilder men dem kommer inte up idag heller. Lite förbannad på min data sladd!! 
 

Spotty 21/11

Har Elevens val i skolan och valde ridning. Man har det 4 gånger. Detta var sista gngen men vi hade jätte kul! Jag red Spotty. Han är en tinker och väldigt het men jag klarade honom bra. Vi hade markarbete och travade över bommar sen fick vi galoppera över en bom sen ett hinder. Var jätte roligt! Nu ska jag gå ut till Rasmus och först mocka sen tömköra honom. 
 

Rasmus 20/11

Min kompis Maja var hemma hos mig idag så har inte hunnit uppdatera. Vi red iallafall Rasmus. Ändrade lite i schemat så har dressyr och bommar idag och tömkörning imorgon och sen bara dressyr på söndag. Rasmus var jättepigg idag och taktade mycket. Vi red på kvällen vid 4-5 men det gick bra att rida ändå. Maja började och han skrittade och travade på som bara den. Han bockade ca 7 gånger också men vi bara skrattade. Sen så la jag ut en bom som vi travade över och det gick också rätt bra. Men aa, små bockade efter ibland. Sen fick jag hoppa ett litet hinder på 20 cm på honom. Försöker få upp bilder på när Maja rider men det går inte så bra för jag får inte upp någon USB anslutning,,, Men om jag får in dem sen så lägger jag in dem i ett eget inlägg!
 

Namnsdag!

Jag har namnsdag idag :D Grattis til mig själv ;) // Sofie

Ronja 19/11

Fic rida Ronja idag på lektionen på kvarna. Vi hade markarbete och det gick riktigt bra faktiskt! Har gjort en bild på själva övningen!
(Tänk er att den långa sidan på bilden är kortsidan irl! ;) )

Grån är skritt, Blå trav och röd galopp. Vi säger att vi börjar vi C så om det var ledigt skule man rida in på medellinjen och göra en framdelsvändning runt en kona ( pricken) och sen rida ut på spåret igen. Sen börja trava vid M och sen in runt en kona och över 3 bommar. Sen ut mot långsidan men hålla sig innanför spåret och över en bom sen direkt volt in över en till bom sen vända tillbaka till bommen och sen fortsätta runt en kona och in mot 3 bommar och runt en kona ut på spåret sen skritt på kortsidan och vid A så går man in om det är ledigt och gör en framdelsvändning runt en kona sen ut på spåret och på långsidan en galopp. Det var den övningen vi gjorde mest. Sen så gjorde vi i början massa övergångar. Och sen så skulle vi galoppera runt och galoppera över bommen som ligger på llångsidan. Och när vi skulle sakta av första gången så studsade Ronja så jag var jätte nära på att ramla av men jag bara skrattade. Galna ponny! ;) Nästa gång är det hoppning. Längtar! Då ska jag försöka t bilder också.
 

Veckans schema!

Måndag:Vila 
Tisdag: Tömkörning
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Longering
Fredag: Vila eller bommar
Lördag: Skogspromenad
Söndag: Dressyr,bommar
 
Ja detta blir nog veckans schema. Många bilder kommer! Jag lovar er.
 

Rasmus 18/11

Tog rätt tidigt idag och tog ut Rasmus och bara hade roligt idag. Tränade mycket på att kuna springa med honom utan att ha biter av mig armen och sen lite miljöträning. Stod massa pallar och skräp framme som var jätte läskigt men han klarade att gå igenom det sen efter lite om och men. Schemat över veckan kommer ut i kväll ngon gång!
 

Länkbyte!

 
www.dumlesdagbok.blogg.se
 
En ponny dagbok som jag har följt länge som är hur bra som helst! Gå in och läs den bloggen om ni vill följa en hur bra blogg som helst! 
 
// Sofie

Ny header och design!

Har fått en ny header och design som ni ser. Beställde den. Vill ni ha en snygg gratis header och design beställ hos bloggadressen som står i hörnt på headern! // Sofie

Visste ni..

att Rasmus har varit med i Europain shetlands game ( ESG ). En känd utställning för shetlndponny och han kom 3:a! Och det var över 500 st shetlandsponnysar som var med på den utställningen. Snacka om att jag var stolt!

Rasmus 17/11

Skulle longera och tömköra Rasmus idag men det blev inte riktigt så. Började att longera och det gick bra men när jag skullelongera över bommarna så fick han lite panik så jag försökte några gånger men jag vile inte att han skulle bli rädd för det så jag sprang och hoppade över en oxer 3 gånger sen tog jag och hoppade upp på honom. Sen travade han mot stalldörren och bockade 3 gånger. Och jag hade INGENTING att hålla mig i xD så jag var jättenära att ramla av men höll mig kvar. Ikväll ska jag ut och putsa Rasmus träns. Han har 3 träns! Ett mörktbrunt pullarträns med rosa strasspanband och lite stass på nosgrimman. Ett Acchen träns med 5-8 cm tjock noggrimma och vitt strass pannband och sen ett brunt träns med några stenar i pannbandet. Kommer lägga upp bilder på dem ikväll. Här kommer lite bilder jag tog idag!

Schemat inför helgen!

Kommer lägga upp ett litet schema inför helgen. 
 
Lördag: Ut och mocka sen, på dagen(!), ut och tömköra honom och det blir över upphöjda bommar så han får igång benaktiviteten och kan hålla koll på fötterna. Det blir att både longera och tömköra faktiskt! Sen blir det till kvällan ut och pyssla om honom och verkligen gosa.
Söndag: Eftersom jag kör rätt hårt dagen innan ska jag först mocka sen ska jag ut och gå med honom. Sen pyssla med honom så får han en ledig kväll. 
 
Schemat över näst vecka kommer ut på söndag. Någon gång på kvällen tror jag!
 
// Sofie

Dagen med Rasmus!

Har haft en kompis med mig hem så fick ta ut Rasmus ikväll. Tog ner honom till trädgården och hoppade över ett hinder. Hoppade upp till 50-60 cm. Alltså så högt som jag orkade hoppa. Sen sprang jag upp till stallet med honom och sen så borstade jag igenom honom och bara myste. Tog några foton men man såg inte bra alls! Men men här får ni.
 
/ Får tyvärr inte upp bilderna :( \

Kvällsmat!

Har precis varit ute hos min lilla gullunge i stallet och gav honom kvällshö. Blev en mysstund och puss stund med honom medan han åt och han blev lite rosa på mulen. Men han blev bara lite sötare. Trodde inte han kunde det eftersom han är så söt som han är. Fick ingen bild eftersom min mobil är död men ska ladda den så jag får bilder imorgon. Nu ska jag sova. God natt!
 

Hej och välkomna!

Jag heter Sofie Erlandsson och har en shetlandsponny som heter Junibackens Rasmus " Rasmus ". Det är han hela bloggen handlar om. Men 20 % av bloggen handlar också om när jag rider på ridskolan om vad jag gör där. Rasmus är en linfux. Alltså en fux med cream färgad man och svans. Han är ca 106 cm hög och är en valack. Född 1999 ( 13 år ). Han är ingen lullig skogsmulle utan gillar att hålla igång och löshoppar riktigt bra! Han har hoppat en liten oxer på 80 cm här hemma med marginal över! Har hoppat 60 cm med mig på ryggen. Han går även i form när man rider honom i skritt och lite trav. Han är en ponny som alla kan rida!
 
 
Fortsätt att läsa bloggen!
 
// Sofie och Rasmus
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0